Kalabaliken på Javahavet

Vi har precis ankrat på ön Bawean mitt i Javahavet efter en stundom skräckfylld 36 timmars segling. Vi hann precis fram i tid för att kasta ankar till solens sista strålar. När vi packar ihop seglet är det redan mörkt. Det känns fantastiskt skönt att ligga i en trygg hamn. All spänning släpper och vi skrattar så vi gråter när vi pratar om nattens äventyr. Det höll på att gå riktigt år pipsvängen. Det är mitt i natten, vi susar fram i 9 knop i 25 knops härlig medvind. Det är Pontus första nattsegling. Pontus har vakten och väcker Rickard som sover i soffan. Det är båtar föröver. Vi tror först att de står still och girar så mycket vi kan babord utan att få gipp. Mer åt babord går inte förseglet fladdrar och storen balanserar. Båtarna kommer snabbt närmare. Det är en bogserbåt med släp och den står inte still. Vi är på rak kollisionskurs. Vi lyser med strålkastaren att vi vill passera framför. Det går inte, vi måste gira styrbord, upp i vind. Vi går upp så högt i vind vi kan med oskotade segel men trycks av vinden rakt ner mot släpet. Allt går otroligt snabbt. Vi åker in i trossen mellan bogserbåten och släpet och driver i 5 knop rakt mot släpet. Vi slår full back i båda motorerna. Babord motor trasslar in sig i trossen och går inte att köra. De lyser på oss med strålkastare och skriker i megafoner på Indonesiska. Vi förbereder oss på krock. Men styrbord motor kämpar med full back mot seglen och lyckas vrida båten så seglen slår över. Vi stannar 20 meter ifrån släpet, fortfarande med full back. I panik tar vi ner storen och rullar in focken. Vi sitter fast i trossen. Efter en halvtimmes trixande med daggerboards och roder kommer vi loss och kan segla därifrån. Efter incidenten är det svårt att komma till ro och sova. Seglingen fortsätter dock lugnt och tryggt hela vägen in i hamn.

Innan överfarten hade vi några härliga dagar på Bali där vi besökte risodlingar och kaffeplantage i Ubud för att sedan segla vidare till Amed på nordöstra Bali där vi gjorde två dyk. Första på vraket USAT Liberty från andra världskriget och sedan på ett fint korallrev. Pontus hade aldrig dykt med tuber förut men klarade sig galant under vattnet.

Imorgon seglar vi vidare mot Kumaifloden på södra Borneo.

Print Friendly, PDF & Email

Posted by Rickard & Maria