Gröna svampar och turkosa laguner

Nu har vi nått ögruppen Wayag. Längre än så här kommer vi inte. Den här gången. Underbart att vara här men lite tungt att vi närmar oss slutet på resan. Vi har nu 6 veckor på oss att segla 1200 sjömil tillbaks till Bali. Det kommer bli mycket härlig segling framöver.

Wayag är ett kluster av 200 öar som ligger i norra utkanten av Raja Ampat. Har du inte egen båt kommer du inte hit. Öarna ligger tätt ihop och sticker upp ur havet som små gröna svampar. Vattnet mellan öarna är turkost och kavlugnt och området är inte större än att det går att dinga från ena änden till den andra. Vi kastar ankare på 3 meters djup i en liten lagun med sandbotten. Det är som att ha en egen swimmingpool. En haj simmar förbi alldeles intill båten i det kristallklara vattnet. Ingen annan båt syns till. Vi har hela stället för oss själva. Vi gör små utflykter med dingen bland vikarna och lagunerna, hoppar iland på någon sandstrand och promenerar en vända. Maria ser några bebishajar som jagar småspigg alldeles vid strandkanten. Snorklingen är usel, men vad gör det.

Innan Wayag hade vi två sköna stopp vid öarna Air Borek och Yefma. Vid Air Borek stötte vi oväntat på en annan barnbåt. Kapten Courage med fru Shannon och 5 barn ombord hälsar glatt och bjuder in oss till sin 17 meters katamaran, Lil’ Explorer. De kastade loss från Kalifornien för 6 år sedan. De flesta av barnen har aldrig gått i vanlig skola. Det är en brokig skara med olika personligheter. De kastar sig över våra barn som inte ens hinner tänka tanken att vara blyga. Viktor hänger med Valiant, 6 år och Vitality 9 år. Alice och Sofie hänger med Innocence 10 år och killarna Integrity 12 år och Intrepid 14 år. Vi får två härliga dagar tillsammans med mycket lek, fantastisk snorkling, båtbakad pizza och rödvin. Vilka fantastiska människor!

Snorklingen vid Air Borek var verkligen magisk, vi såg blacktip hajar, stora stim med enorma napoleonfiskar, GTs, moränor och för första gången såg vi även sjöhästar. Människorna, som vaktar ön och dess korallrev som hökar, är däremot inte att leka med. De säger till och med till barnen, som drar en surfbräda efter jollen 500 meter från revet, att vattensporter inte är tillåtna. Det är helt ok att köra motorbåt, men man får tydligen inte ha roligt.

Det andra stoppet, ön Yefma, var också fint. En öde ö med sandstrand runt hela ön. Vi ankrade 10 meter från stranden i turkost vatten. Vi simmade in och promenerade runt ön i kvällssolen, badade och hade det bra. Härligt att ha en egen ö igen.

Print Friendly, PDF & Email

Posted by Rickard & Maria