Segling – 330 sjömil närmare Raja Ampat

27/4 2019 Wangi Wangi, South Sulawesi

Det blev inga revhajar på Gili Lawa Laut, men fin snorkling ändå. Kristallklart vatten, en sköldpadda, enorma fiskstim och vad som såg ut som trevallies. Vid solnedgång lättade vi ankar och seglade söderut mot Flores och Riung. Men vi kommer tillbaka till Komodo och då kanske vi kan få till en guidad tur för att se varanjättarna som är så kända för Komodo.

Vi fick en riktigt fin nattsegling till Riung och gjorde 5-11 knops fart på kryss över lugnt vatten. Än en gång seglade vi i en vacker mångata. Riung visade sig vara en liten, genuin by där turister ibland har vägarna förbi. Nere i hamnen låg en öde restaurang utan gäster, men som kunde trolla fram en enkel och god lunch. Vi fick vänta i en timme på maten, men en svag bris från havet gjorde det uthärdligt. Bybor kom förbi och pratade medans vi väntade och alla var hjälpsamma. Det var en kristen by även om böneutrop kunde höras på avstånd. Efter lunchen gjorde vi ett tappert försök att proviantera. Vi behövde diesel och längtade efter färsk frukt. Trots dagens varma timme tågade vi in i byn. Husen stod i knähögt vatten på pålar och bybarnen vadade mellan husen. Det såg mysigt ut. Vi fick tag på papaya, vattenmelon, ägg, bakpulver och diesel. Bakpulver är livsviktigt här på båten, då det behövs till våra favoritfrukostar – amerikanska pannkakor och scones. Nu kände vi oss fullt utrustade för överfarten till Södra Sulawesi. Men först måste vi snorkla lite vid öarna utanför och begav oss till Nusa Rutong där vi fick ett fantastiskt dopp i solnedgången, fin snorkling morgonen efter och sedan iväg.

Det är 240 sjömil till södra Sulawesi och nationalparken Wakatobi. Vi har siktet inställt på Wangi Wangi. För oss innebär det 1 dygn och 19 timmar. Resan börjar i stiltje och vi går för motor. Havet är alldeles stilla och vi får några härliga timmar på trampolinen med högläsning och mindfullnes. Vid tretiden på natten kommer vinden och vi hissar segel i mörkret. Vi har 10-18 knops halvvind och rullar fram i 6-10 knop. Framåt morgonkvisten ser vi flera squalls på radarn och lyckas sicksacka igenom dem med bara några få regnstänk på oss. Sjön bygger upp och vågorna blir större. Squallsen fortsätter att komma och vi seglar vidare i ganska hård vind. Mitt under den andra natten smäller det till, bommen faller ner på taket och storseglet hänger och fladdrar. Vi lyser med strålkastaren och försöker klura ut vad som har hänt. Revögglan i storens bakkant har nötts av. Det är bara att ta ner storen och köra järngenuan resten av vägen. Några timmar senare når vi Wangi Wangi och nu ligger vi tryggt ankrade innanför revet som omger hamnen. Efter att ha avlöst varandra i 3-timmars pass under två nätters segling är vi ganska slitna och redo att knoppa en stund efter ankringen. Men det är inte barnen och heller inte grannbåten. En trevlig österrikare kommer genast på besök med dingen. Vi äter papaya och han ger oss sina bästa tips om Wakatobi och Raja Ampat där han varit flera gånger. Det är sååå trevligt med besök och än en gång får vi känna på den sköna långseglarkulturen där man hjälps åt så mycket man kan. What you give is what you get.

Det känns som att vi har kommit till ett mysigt ställe trots att hela första dagen regnat bort. Vi får se när det klarnar.

Print Friendly, PDF & Email

Posted by Rickard & Maria

4 comments

Anders Ekelöw

Vad långt ni har kommit. Härligt!
Raja Ampat närmar sig med stormsteg ?
Det är inte utan att man saknar era pannkisar.

Rickard & Maria

Jo men visst ?. Om längtan blir för stor så kan du få det hemliga receptet, men kanske smakar annorlunda på landbacken ?

Lennart Pettersson

Hej Richard o. Maria

Eran resa mot Raja Ampat , väcker minnen på de radioprogram som jag lyssnade på för många
år sedan. Det var forskningsresande Sten Bergman som mötte jägmästare Eric Lundkvist vid
staden Sorong på Vogelkophalvön år 1950 . Eric hade uppdrag att inventera skogsbeståndet på området.
Sten Bergman uppsökte invånarna på Nya Guinea och blev själv adopterad av en kannibal,
Samt beskrev i text och bild i sina böcker, om alla vackra paradisfåglar som finns på ön.
Hälsningar Lennart
Lennart

Rickard & Maria

Hej Lennart. Vilket spännande radioprogram! Det hade varit kul att lyssna på. Vi åker i deras fotspår men mycket är nog annorlunda nu. Sorong har vi hört är en stor jobbig stad med mycket stölder och elände, så den skippar vi. Ha det bra där hemma!
Maria och Rickard