Österut – klarare vatten och friskare korall

22/4 2019 Gili Lawa Laut, Komodo

Nu har äventyret börjat på nytt. Vi har lämnat de välbekanta vattnen kring Bali och Lombok med sikte österut mot Raja Ampat. Vi befinner oss just nu på Gili Lawa Laut utanför Komodo. Enligt guideboken kan här vara packat med båtar och huggsexa om bojarna. Det råder ankringsförbud då det är nationalpark. Vi gick upp kl 4 på morgonen och racade hit för att få en av de åtråvärda bojplatserna. Vi började med att stångas i motström, ett tag gick fick vi faktiskt bakåt. Men vi kom igenom och belönades med en stor flock delfiner som hoppade bredvid båten. Vi kom fram vid 8-tiden på morgonen. Viken låg öde och alla (två) bojar lediga. Skönt. Vi fick vår plats, vi fick till och med välja. Här är magiskt. Turkost, kristallklart vatten mot Komodoöarnas karakteristiska ludna vulkankullar. Vi slängde i jollen och dingade direkt in för att snorkla. Wow. Olika sorters nemofiskar, en sköldpadda, stora fiskar och enorma fiskstim. Riktigt rolig snorkling. I eftermiddag ska vi kolla in Crystal Rock och hoppas få se revhajar.

Vi har tagit oss dryga 200 sjömil från Lombok. Det har blivit mycket segling, ganska mycket kryss, men även fantastisk halvvind med code zeron. Vi hade en skön nattsegling mellan Moyo Island utranför Sumbawa till Gili Banta vid Komodo. Vi gick på kryss nästan hela vägen. Det blåste 15-18 knops motvind och vi susade fram i 7-11 knop. Fullmånen lös upp en gata framför båten och plötsligt mitt i natten fick vi sällskap av delfiner som simmar med och leker och hoppar vid fören. Då är det svårt att vara trött trots nattens sena timme.

Sedan vi lämnade Lombok har vattnet blivit kallare och kallare och klarare och klarare. Här fryser man nästan, men det är underbart att få snorkla i klart vatten igen. Man får flashbacks från Anambas.

Ikväll kastar vi loss för ännu en nattsegling med sikte på Riung mitt på den stora ön Flores, 93 sjömil och ca. 17 timmar bort. Här tror vi att vi ska kunna proviantera lite frukt och grönsaker samt fylla på diesel inför den långa överfarten till södra Sulawesi, 250 sjömil.

Tjolahopp.

 

Print Friendly, PDF & Email

Posted by Rickard & Maria

2 comments

Gryyymt härligt det ser ut! Själv är jag tillbaka på jobbet och vardagen igen. Skulle gärna seglat en vecka till med er. ?

Rickard & Maria

Vi lider med dig Ante. Du är välkommen att mönstra på igen om du kan slita dig ?