Kvartssand och knäckebröd

Nu är vårt campingäventyr slut och husbilen tillbakalämnad. Efter detouren i bushen satsade vi på ett lugnare och lyxigare campingliv och tog in på en stor camping vid kusten med vattenland vilket barnen uppskattade. Det badades för fullt. Vi stannade i tre dagar och vilade upp oss.

En av dagarna tog vi en snorklingsutflykt till Stora Barriärrevet och Whitsunday Islands med den kända Whitehaven Beach som är den tredje mest fotograferade platsen i Australien efter operahuset i Sydney och Ayers Rock. Det visste vi inte innan men förstår nu varför 🙂. Snorklingen vid Barriärrevet var inte så imponerande men vi gjorde ett häftigt stopp där vi fick simma med stora Napoleonfiskar, GTs och andra stora fiskar som matades från båten. De simmade så nära att de rörde vid oss flera gånger. Kommersiellt men riktigt kul! När båten stannar vid Whitehaven Beach simmar en liten citronhaj förbi och i viken längre in simmar en rocka. Stranden är verkligen galet vacker! Den vitaste vi någonsin sett. Sanden består av 98,9% ren kvartssand. Den är så vit och sval att sköldpaddorna inte kan kläcka sina ägg i den och man behöver inte vara orolig för att bränna fötterna ens mitt på dagen. Kvartssanden är så ren att NASA hämtade sand härifrån för att tillverka linsen till Hubbleteleskopet! Efter stranden susade vi hem i den snabba RIB-båten – solsmekta och vindpinade. Väl hemma slog vi oss ner i campingstolarna vid husbilen med ett glas vin medans tjejerna plaskade i vattenlandet. Vilken fulländad dag 🙂

Nu är vi bland skyskraporna på Gold Coast strax söder om Brisbane. Vi bor mitt i smeten vid Surfers Paradise i en stor lägenhet och njuter av att sova i riktiga sängar 🙂. På vägen hit råkade vi köra förbi IKEA precis vid lunchdags och kunde inte motstå frestelsen av svenska köttbullar med lingonsylt. Det var fult med Å, Ä och Ö på väggarna och gult och blått överallt. Det kändes precis som att vara hemma. Vi trivdes alla fem och gick därifrån med en stor ring svenskt knäckebröd.

Imorgon drar vi vidare norrut till Sunshine Coast.

Print Friendly, PDF & Email

Posted by Rickard & Maria