Jul på Bali

Bali – så härligt att vara tillbaka på denna vackra Indonesiska pärla. Det var 15 år sedan sist och då med ryggsäck istället för segelbåt. Det är samma avslappnade stämning nu som då. Människorna här är hinduer. De är lugna och harmoniska. De ser inte ner på kvinnan oavsett om hon har bikini eller långärmat. Det är en befrielse.

Vi lämnade Mamburit strax före solnedgång dagen innan planerat för att få en lugn nattsegling till Lovina på Bali istället för att jaga knopen under en dagsegling. Det gäller att komma fram så att man kan ankra medans det är ljust. I dagsljus kan man se korallreven och lättare undvika dem. Helst ska man också ha laddat ner satellitbilder att navigera efter. I vårt fall trasslade internet och vi fick inga satellitbilder. Trots att vi kom fram mitt på dagen så var sikten dålig på grund av hård vind och vågor. Vi såg inga rev och allt såg bra ut när vi närmade oss land. Men som tur var kom en lokal fiskebåt ut och varnade oss att vi var på väg rakt mot ett rev. Han guidade oss sedan till en bra ankringsplats. Tack!

Lovina ligger på Balis nordkust och är lite av ett seglingsmecka med upp till 50 yachts för ankar under högsäsong. Men nu är det lågsäsong och regnperiod och vi har hela Lovinabukten för oss själva. Den svarta vulkanstranden ligger öde förutom de vackra lokala fiskebåtarna. Men trots det finns det mycket restauranger och gott om strandförsäljare… Vi promenerar längs stranden där bybornas hus ligger sida vid sida med restaurangerna. Man kommer nära lokalbefolkningen. Hönor med kycklingar sprätter omkring i den svarta sanden ända nere vid vattnet. Kvinnor sitter vid strandkanten och plockar musslor, några män lägger ut ett fiskenät och vi skymtar en gris på en bakgård. En gammal tant går förbi med en korg på huvudet. Alla hälsar glatt på oss. Det är mysigt.

Nu när Alice är 10 år så tänkte vi att tjejerna skulle få prova på att dyka med tuber. Tjejerna fick först börja med lite övningar i en pool för att sedan göra fyra dyk, två på Menjangan Island och 2 på skeppsvraket USS Liberty från andra världskriget. Maria och Rickard turades om att dyka och snorkla med Viktor. Skeppsvraket var en riktig upplevelse för alla 5. Det var riktigt klart vatten och det fanns många stora fiskar som var nyfikna och simmade nära både dykare och snorklare. Det kom också en sköldpadda som först simmade riktigt nära Viktor vid ytan för att ta luft och som sedan dök ner till Alice och Maria som dök 10 m ned. Wow! Vi är så stolta över tjejerna som lyckades behärska tryckutjämning och buoyancy och sedan klarade av att dyka. Det är mycket att hålla koll på. Sofie lyckades också göra en hel del kluriga övningar som att ta av och på masken under vattnet samt ett teoriprov. Hon är nu certifierad PADI Jr Open Water Diver och får dyka med oss vuxna utan guide.

Imorgon är det julafton och julstämningen är på topp. Vi tittar på julkalendern varje dag och har köpt julkryddor så att vi kan baka en mjuk pepparkaka och grädda saffranspannkakor till frukost. Julklappar finns inte att få tag på här i Lovina, så vi har nu packat in några askar Läkerol som vi hittade i affären. 🙂 Vi har bokat julmiddag med kalkon och skinka på en restaurang på stranden och på dagen tar vi en utflykt till heta källor och vattenfall.

GOD JUL!

Print Friendly, PDF & Email

Posted by Rickard & Maria

7 comments

God jul på er också
Från ett soligt och fint Thailand

Rickard & Maria

God Jul Göran och Lek! Ha en solig och skön dag! Kram

God jul på er!

Rickard & Maria

God Jul Karin ❤️

God jul på er! KRAM

Claes Jansson

Låter underbart! Spännande med dykning och upplevelsen med sköldpaddan måste varit fantastisk! Vill önska er en God Jul och ett Gott Nytt År!

Önskar er en God Jul.