Mamburit – Off the beaten track

Efter ett kort stopp på Karimunjawa har vi nu åkt vidare 170 NM till den lilla ön Mamburit utanför Kangean. Det är nu bara en dagssegling kvar till Bali. 🙂 

Karimunjawa saknar ständer så vi stannade bara för att vila upp oss och göra lite enklare proviantering i den lilla staden. Vi köpte 5 kg vetemjöl, ris, tomater och lök. Färskvaror är överlag ganska lurigt att få tag på ute på öarna. Torrvaror, konserver och schampo finns i mängder.

Järngenuan fick jobba under hela den 30 timmar långa ”seglingen” till Kangean. Resan började med några gråa regniga timmar som lystes upp av delfiner som hoppade en bit från båten. Resten av resan var lugn och solig och natten var stjärnklar och vacker. Vi åkte genom stora stim av tonfisk som hoppade överallt runt båten, men trots två trollingspön ute nappade det inte… Vi måste köpa nya beten anpassade för Java och Bali tonfiskar. 🙂

Väl framme vid Mamburit hinner vi precis ankra och hoppa i vattnet innan första lokalbon lägger till med sin kanot vid båten och kliver ombord. Han kan inte mycket engelska, men pekar på både det ena och det andra som han gärna vill ha i present. Tobak och sprit frågar han också efter medans vi står och torkar oss efter badet. Vi känner oss inte särskilt givmilda och han lämnar tillslut båten lika tomhänt som han kom.

Mamburit är en vacker ö med fina sandstränder, korallrev och en del bebyggelse. På avstånd ser det ut att kunna finnas både restauranger och resorts. Vi hoppar i jollen och åker in för att kolla in ön med förhoppningen om ett trevligt restaurangbesök. Redan 100m från land börjar fler och fler bybor samlas på stranden för att beskåda besökarna. Vi får hjälp att dra upp jollen och finner oss omringade av en ansenlig folkhop som kniper barnen i kinderna, tar på hår och näsor och följer efter tätt inpå vart vi än går. Viktor gillar inte uppmärksamheten. Fler och fler bybor strömmar till allt eftersom och det blir lite för mycket för oss alla. Efter en kort promenad på stranden med byborna hack i häl flyr vi fältet tillbaks till Galeforce.

Imorgon ska vi snorkla och kolla in korallreven, vattnet här är kristallklart. I övermorgon går vi upp i gryningen och seglar de sista sjömilen till Bali.

Print Friendly, PDF & Email

Posted by Rickard & Maria