Lättvindssegling med Code Zero

Vi är nu tillbaka i Malaysia i Putteri Harbour Marina och känner oss som hemma. Det finns för och nackdelar med att vara tillbaka i civilisationen. Det är inte så tokigt att ha restauranger och välsorterade mataffärer runt hörnet. Dusch och tvätt är också välkommet. Barnen är så rena och fina att man knappt känner igen dem. Kläderna har också mindre mögelfläckar än vanligt. Maria har även klippt håret på en express-salong, 10 minuter för 40 kr inklusive en avslutande dammsugning av håret. Härligt! Den största nackdelen är det smutsiga vattnet, för att inte tala om bristen på fina stränderna som man hade helt för sig själv på Anambas. Men hur är det de säger, kontrasterna gör resan.

Sista dagarna på Anambas var magiska. Viktor är nu en stolt snorklare. Han kan inte simma, men hänger gärna med och snorklar en halvtimme guppandes i badring. Det var som att det öppnades en ny värld för honom. Jätteroligt!

Vid vår sista ankring bodde en stor sköldpadda. Vi såg honom varje dag ätandes sjögräs på botten och då och då gå upp till ytan för att andas. Två gånger kom han fram och hälsade på oss på 1 meters avstånd. Vilken upplevelse!

Efter anambas styrde vi kosan mot Tioman Islands, en ögrupp på Malaysias östkust. Vi påbörjade resan kl 18 vid solnedgången, åkte hela natten och kom fram till lunch följande dag. Den var en fin stjärnklar, månfri natt. Vindstilla, så vi gick för motor. Det var ganska mycket trafik så vi var tacksamma för vår AIS plotter som tydligt visar riktning och hastighet på alla fraktbåtar som korsade vår väg. Det var en mysig resa, man låg på trampolinen och tittade på stjärnorna.

Tioman var en besvikelse. Gula, fula stränder fulla med strandflugor och fladdermusspillning. Korallen var egentligen ganska bra, men vattnet var grumligt på grund av fel säsong och monsun. Vi bunkrade skattefri alkohol och choklad och reste snabbt vidare. För att inte dissa Tioman helt så stannade vi faktiskt på några fina öar på väg mot Puteri Harbour. En av öarna hade stora hav av hundratals anemoner med clownfiskar av olika slag till Marias förtjusning.

Det har blivit en del lättvindssegling på sista tiden och vi har provat vårt fjärde försegel, Code Zeron, ett stort rullsegel som sitter på peken. Det var lurigt att få på plats första gången, men bjöd på riktigt rolig segling. Sedan dess har vi använt det flera gånger. I rätt vindriktning går vi snabbare än vinden. Riktigt häftigt!

Nu väntar vi bara på att våra Indonesiska visum ska bli klara innan resan fortsätter mot Bali.

Print Friendly, PDF & Email

Posted by Rickard & Maria

4 comments

Spännande som vanligt att läsa ert inlag. Fina video med fiskar och koraller.

Rickard & Maria

Hej Natalie! Vad kul att du läser. Hoppas att ni kommer och hälsar på på Bali.
Stor kram

Skulle gärna byta med er. Istället ska jag hämta min nya D-icer idag, vill ju inte ligga fastfrusen i vinter.
Bosse Hörnström och Magnus Brunn var här på Lunch igår. Ha det skönt!

Rickard & Maria

Snart är det din tur! ?
Vilket finbesök, låter supertrevlig!
Finns det någon bild på din båt och vad heter hon? Det skulle vara roligt att se henne och skapa sig en bild av ditt kommande äventyr.
Ha det gott du med och lycka till med allt!