Spagettibaggar, båtbakat bröd och ny resrutt

Anambas fortsätter att leverera. Man vänjer sig aldrig riktigt vid det kristallklara vattnet och de öde stränderna som finns överallt. Det är otroligt vackert här både över och under ytan. Snorklingen är lika rolig varje gång. Korallen är vacker och varierad med mycket fisk i olika storlek och färg. Clownfiskarna i sina anemoner är Marias favorit.

Det är lurigt med proviantering på Anambas. Fisk finns överallt. Ris, mjöl, ägg, frukt och grönsaker går att få tag på i Terempa, huvudbyn på Anambas. Det mesta annat är svårt till omöjligt. Vin tillhör det sistnämnda och är slut sedan länge. Den medhavda provianten från Malaysia börjar sina och bli gammal. Igår slängde vi 6 kilo fryst kyckling  som blivit dålig. Vi upptäckte också fullt med skalbaggar i spagettin. 9 kilo åkte i havet och alla skåp är nu kliniskt rengjorda med klorin. Det frysta brödet är också slut. Vi bakar nu eget bröd för glatta livet. Scones i omniugn, tunnbröd i stekpanna och vad vi kan hitta på. Härligt med nybakt bröd! Det känns tryggt att vi i alla fall har gott om kaffe :). Vi klarar oss ändå bra på det Anambas har att erbjuda. Sashimi på tonfisk är en återkommande storfavorit. Vi har också fått smak på färsk kokos. Vi plockar nötter på stränderna och skrapar ur. Det är saftigt och mättande. Ett riktigt super-mellis. De är inte helt lätta att bryta sig in i, men efter ett tiotal nötter har Rickard nu fått in snitsen med macheten.

Vi har bestämt oss för att lägga om resrutten. Vi skippar Borneo och Filippinerna och åker istället mot Bali och Lombok. En oplanerad månad på Anambas gör att vi nu har nordostmonsunen mot oss på väg mot Filippinerna. Men det är inte enda anledningen till den nya rutten. Klart krokodilfritt vatten i Indonesien lockar mer än Borneos bruna. Vi har också kommit fram till att vi inte får med oss båten hela vägen till Nya Zealand. Vi tar istället flyget från Bali och åker dit redan nu i vinter. Galeforce får då vila i en marina.

Vi har nu en vecka kvar på Anambas innan visumet går ut och vi måste segla vidare. Vi ska njuta så länge det varar och snorkla, snorkla och snorkla 🙂

Ciao

Print Friendly, PDF & Email

Posted by Rickard & Maria

6 comments

Som vanligt ser det helt fantastiskt ut där ni är… Ingen trängsel på ständerna direkt 🙂
Skulle ni inte kunna bytlåna båt någon vecka med någon i Nya Zealand? Där finns det ju gott om båtar och goda seglare och det ska dessutom vara fantastiskt fint att segla t ex runt ”Bay of Islands”. Bara en tanke…
Ha en fortsatt god tripp!
//Ante

Rickard & Maria

Hej Ante! Kul idé att bytlåna båt. Kanske inte är omöjligt att få till något. Hälsa alla där hemma.
/Rickard o Maria

Avundsjuk!
Sitter i båten och surfar efter Watermaker, Radar, AIS och en massa annat som ska installeras innan jag sticker i sommar.
(Bor ombord i Nynäshamn över vintern)
Ha det bra och segla säkert!
”Totte”

Rickard & Maria

Hej Totte!
Ja, det är mycket förberdelser innan avfärd. 🙂
Vi rekommenderar starkt Vespermarine Watchmate AIS. Den har ett mycket bra ankarlarm som gör att vi sover gott på nätterna.
Mysigt att bo på båten och lite galet. 🙂
Lycka till med allt!
/Maria

Kul att följa resan. Lite synd att ni inte uppdaterar bloggen oftare…

Rickard & Maria

Hej Erik! Kul att du följer oss. Nu är iaf ett nytt inlägg ute 🙂