Phi Phi Don – Snorkling

Nu är vi på Phi Phi. Här är stränderna vita och vattnet kristallklart. Bästa stället hittills och första stället med bra snorkling. Igår såg vi en anemon och clownfiskar (samma som ”Hitta Nemo”).

Seglingen från Phuket till Phi Phi var ganska hård. Första färden över öppet vatten med stora vågor och 15-30 knops vind (styv kuling). Barnen var lite rädda och det var svårt att laga lunch. Vi klarade sjösjukan bättre än väntat, men matvaror och prylar flög omkring i båten. Vi seglade med 2 rev i storen och testade det nya mindre förseglet för första gången. Det var trassligt att få till, men skönt att inte ha så mycket segelyta uppe. Vi gjorde ändå 6-10 knop.

Vi har nu checkat ut från Thailand och är påväg mot Langkawi i Malaysia. På vägen ska vi stanna och kolla in Ko Rok Nok och Koh Lipe. Där utlovas ännu bättre snorkling!

Vi har hunnit med några fantastiska seglingar i Phang Nga Bay där vi även fick vår första fisk, en liten tonfisk som blev en god middag. Det var euforiskt. Viktor snackar forfarande om fisken och vill fiska med pappa varje dag. För det är ju så gott med fisk! Tjejerna är mindre entusiastiska.

En ny naturkraft som vi fått bekanta oss med är tidvattnet. En fin sandstrand kan efter en stund bli en torrlagd stenig havsbotten eller försvinna helt. Jollen kan fastna i timmar (se bild) eller flyta iväg. Vi har köpt ett jolleankare.

Vi är fortfarande väldigt nöjda med båten, även om vi har en växande åtgärdslista. Vi älskar vår ankarvakt och vårt ankare som hittills aldrig draggat, peppar peppar. En sak mindre att oroa sig över på natten. Inatt hade vi ett riktigt åskoväder och då är det svårt att sova ändå. Sydvästmonsunen bjuder på en hel del squalls med öronbedövande regn. Då fluger vi upp mitt i natten och stänger alla luckor. 20 min senare öppnar vi dem igen.

Något vi både älskar och hatar är vår water maker. Den är fantastisk när den fungerar, men just nu är den trasig. Igen. Suck. Vi har beställt en ny elmotor till Langkawi. Till dess får vi klara oss utan. Vi skickade en bild på motorn till supporten hos water maker tillverkaren. Deras kommentar var att de aldrig sett en motor i så dåligt skick. Beställ en ny! Igår asade vi 250 l vatten i dunkar med jollen. Pust!

Imorgon är sommarlovet slut och båtskolan börjar. Maria har förberett ett lässchema. Vi får se hur det går… Hjälp. 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Posted by Rickard & Maria

6 comments

Gud vad fint!
Fina bilder och video. Nu är det på riktigt och saker händer. Fisken imponerar och jag förstår Viktor att han vill fiska varje dag ?
Otroligt att vattennivåer ändras så fort på det här ställe ( vilket man ser på bilden), det är något speciellt.
Ni är verkligen modiga att utforska havet och nya platser.
Lycka till med studierna ??‍?

Rickard & Maria

Hej Natali! Hörde att ni haft en lyckad inflyttningsfest. Tråkigt att missa. Hur går det med Rasmus och den stora läskiga hunden? Hoppas han börjat vänja sig.
Stor kram från oss!

Ni ser ut att ha det grymt härligt!!!
Superskoj att första fisken är bärgad 🙂
Ser fram emot att få höra vad ni tycker om Koh Lipe…

Rickard & Maria

Halloj Ante! Koh Lipe var grymt! Tack för tipset! Grattis till nya höften! Hoppas den tjänar dig väl.

Sett Chromogenics?

Rickard & Maria

Halloj Erik! Kul att höra från dig. Ja, det var en grym dag. Vi får se om det fortsätter.